CLOSE ✕
Get in Touch
Thank you for your interest! Please fill out the form below if you would like to work together.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Lammungarnas Fest

Suzanne Ostens grande finale på Unga Klara - en slaktfest!

Suzanne Osten avslutar i juni sitt snart 40-åriga uppdrag som konstnärlig ledare för Unga Klara. Som grande finale väljer hon att uppföra ”Lammungarnas fest” av Leonora Carrington, en av surrealismens största konstnärer. En pjäs om en ung kvinnas vrede, uppbrott och mod att välja passionen. Det är en bisarr fars och ett surrealistiskt drömspel på samma gång. Det är en slaktfest av det förflutna.

Unga Klara blir 29 mars-29 maj ateljé för detta allkonstverk av teater, musik, måleri, text, kostym, ljus och rörelse. Efter föreställningen får publiken gå loss själva i kreativa verkstäder.

”Efteråt vill man bara slå sönder något”
Publikröst från genomdrag

Inom ramen av en gotisk saga berättas om den unga flickan Teodora som just har just gift sig med sin betydligt äldre och försupne man herr Filip och flyttat hem till honom och hans uråldriga mor, fru Kött. Teodora älskar doften av snö och springer gärna ute om nätterna. Fru Kött smaskar i sig räkor på sin kammare, samtalar med sin hund och tar emot oväntade besök. I korridorerna irrar huvudlösa hönor runt.

”Skynda dig att dö Teodora, de vuxnas helvete är inte alls lika roligt!”

Kvävd i en familj som snart äter upp sig själva och håller Teodora helst till i barnkammaren bland spökande leksaker. Dessutom är hon inte ett dugg förälskad i herr Filip, utan hans bror, varulven Roland, som driver omkring i snön runt slottet där de bor och slaktar allt som kommer i hans väg. Han vädrar hennes intensiva längtan efter passion och lockar ut henne på förbjudna marker. För Teodora är detta precis vad hon väntat på, ventilen till frigörelse och en väg ut från det dammiga slottet. Roland tycker dock att hon skulle vara snyggast som ett lik.

Ett mord begås. Plötsligt är alla på jakt efter en mördare och gläfsande hundar får vittring bland blodspåren i snön. Allt medan fåren leker och bräker. Ett får efter det andra dödas. Vad som börjar som en oskyldig dans växer snart till en rasande orgie – Lammungarnas fest.

Leonora Carrington skriver Lammungarnas fest endast 23 år gammal. Mitt under andra världskrigets utbrott och sitt eget personliga sammanbrott fattar hon pennan istället för penseln och skriver sig igenom en tid av flykt, uppror och smärta. Det blir en tygellös fest i ondska, fullt av märkliga begär.

Leonora skrev sig fri från sitt förflutna. Det blev en slaktfest. Pjäsen blir länge liggande.
Men vi har hittat den.

I rollerna: Malin Cederbladh, Victor Criado, Gustav Deinoff, Maja Embrink, Ardalan Esmaili, Nidhal Fares,Ulrika Nilsson, Maria Sundbom.

Regi: Suzanne Osten
Bearbetning: Erik Uddenberg, Suzanne Osten
Scenografi: Karin Lind/SIMKA

Recent Projects